Monday, 7 September 2015

Luaskan pandangan *In term , PERCAYALAH


10:12 am ( Sabtu )

Ayu : Ya Allah , lambatnya aku bangun , nasib baik tidur lepas subuh tadi, kalau tak, bangun ke tak aku ni subuh tadi .

*berlalu ke kamar mandi . Mandi . Amik wudhuk .

Farah : Kau solat subuh tak tadi ? 6.30 kau tido lagi je weh ? habis tu kau nak solat dhuha ke tu? Aku             lepas subuh tadi aku tido balik , penatnya ...

Ayu : pergilah mandi nanti segar lah tu pastu amik wudhuk skali boleh kau solat dhuha .

10:30 am

Farah : Tak pe lah aku serba salah nak solat dhuha , dah lah bangun lewat , tido lepas subuh .      
            Kemarin aku ada baca satu post ustaz ni kat fb , dia kata , tak malu ke bangun lambat , subuh               pon subuh gajah ada hati nak solat dhuha ? Terus aku rasa malu weh , takpe lah kau nak solat             kau solat lah .

Ayu : Alamak weh deep nyaa , malu lah aku nak solat dhuha ni . Aku pon dah lah bangun lambat ni .

*Sambung study*

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Betapa indahnya ada rasa malu dengan Allah . Tapi betapa ruginya kalau malu iu membawa kita jauh padaNya . Selayaknya malu itu sungguh membawa kau dekat lebih dekat dengan Khaliq . Dalam situasi di atas , mari kita tak judge anyone bout this . * mungkin mereka stay up untuk study or any good deeds yang kita sendiri pon tak tau * * Di sini saya lebih tertarik bagaiman cara Farah itu interpret pesanan ustaz tersebut .

Personally saya sendiri ada terbaca post tersebut tapi saya lupa nama ustaz tersebut .

Back to the situation .

kalau anda ? Adakah anda akan teruskan solat dhuha atau tidak mengerjakn nya . ini bukan situasi rekaan saya , tapi ia berlaku di depan mata dan pada diri saya sendiri .

bagi saya dalam hal ini akan ada dua jenis insan .

Insan Pertama : rasa malu dan terus tidak melakukan solat dhuha

Insan Kedua : rasa malu + serba salah + solat dhuha add on mintak ampun padaNya .

Sahabat ,
 pernah terbaca tak bahawa solat itu mendekatkan . Yakin kah anda bahawasanya solat itu mendekatkan anda dengan yang jauh ? Jadi PERCAYALAH , kenapa Allah pentingkan solat itu dalam kehidupan seorang muslim ? Kerana dengan solat itu sendiri dapat mendekatkan diri hambaNya dengan Allah sendiri .

Sahabat ,
bukan senang kita nak berjalan bergerak untuk mengerjakan solat dan ibadah yang lain , dan sahabat ingatlah juga bukan senang kita nak terkeluar dari landasan untuk mengerjakan ibadah itu sendiri , syaitan tepi kiri kanan depan belakang kena bekerja keras untuk tumbangkan awak . Jadi jangan lah jadi begitu mudah untuk ditumbangkan . Dalam situasi di atas , anda dapat lihat sendiri Ayu , kalau anda , pasti anda akan mengerjakan sahaja solat dhuha kan ? lahh alang alang ada wudhuk , solat je lah . Tapi bagi Ayu tak sahabat sahabat . Dia terus down dan terus tak mengerjakan solat .

Sahabat ,
 ingatlah , dalam jalan Allah , tiada apa yang mudah , tapi syaitan sememangnya akan memudahkan kita , syaitan ni dia akan tebar karpet merah seluas luas alam untuk manusia dalam dunia ni . TIADA JALAN MUDAH . TIADA PUTUS ASA . Itu namanya pengorbanan . Pengorbanan yang mana nanti kita boleh present kat Allah . Dan ingat lah sahabat , setiap nasihat atau teguran , kembali kepada Dia , kita lihat balik kenapa Dia hadirkan teguran kepada kita dalam sebegitu rupa . Allah itu Maha Pemurah Maha Penyanyang . Dia takkan biarkan kita jauh selagi ada yang bernama iman dalam hati .
Mat salleh kata , take it in a positive way ,
Come on lah kalau asyik negative je ni . penat otak .

Sahabat , ingatlah juga untuk pilih sahabat mu . ya . kawan itu ramai tapi untuk menggenggam tangan seorang sahabat itu sukar . Dan seorang sahabat itu , tatkala kita sedang lupa akan Khalq , dia ingat kan . Itu lah sahabat . Cukup .

Jadi sahabat semoga perkongsian yang tak seberapa ini boleh mengisi masa lapang anda . salam .