Wednesday, 11 March 2015

Perlu sangat kah percintaan itu ?



  Mungkin bagi seusia muda , persoalan ini muncul tatkala kamu mengenal cinta , lihat mereka berpasang pasangan . indahkan ? Nampaknya mcm indah , cuba tanya sudut hati yg paling dalam ? tenang ke ? * saya tak berkata kepada pasangan yg telah berkahwin *

Dulu , aku pon selalu dengar 'suka ' tu lah 'suka ' ini lah , tapi mungkin tak sempat untuk berkenalan dengan perasaan sebegitu mungkin , alhamdulillah sebab aku terus masuk ke all girls school , waktu zaman mcm nak kearah jahil jahil dulu . Aku tak sempat tau mcm mana perasaan tu , Sampai sekarang aku mulai sedar , baru aku faham bila melihat keadaan sekelililng . Tapi Bersyukur sekali lagi , saat belum sempat aku kenal perasaan itu , Allah hantar aku tarbiyah di SESERI , sejak daripada itu , aku tahu aku sedar perasaan itu bagimana . Terutamanya kesannya . * hari ini mngkin aku tulis pasal ni tapi esok lusa unkin Allah uji aku dgn perasaan mcm ni * tapi entry ini hanyalah luahan perasaan sahaja . 


Mungkin bagi aku cinta aku tak mampu nak ungkapkan cinta sebab aku belum rasa cinta yng sewajarnya aku beri pada mama dan abah itu sehebat cinta mereka pada aku . Jadi aku tak mahu mereka rasa cinta aku yang berbahagi dengan mana mana pihak selagi aku masih bawah tanggungan mereka . FullStop . Bye . Assalamualaikum . 

As i said , If i dont write to empty my mind , i go mad . wallahualam .

Saya Okay :) Alhamdulillah




       I had finished my first sem of MBBS for six months and just started my second sem . Alhamdulillah for everything Allah , even i dont deserve a single ' nikmat ' for You for all my wrongdoings .


* i wrote to empty my mind *

       Orang selalu kata , " kita dapat setimpal dengan apa yang kita usahakan "

Kalau dah usaha tapi tak berupaya nak dapat macam mana ? ?

The answer is Allah nak uji . Sebenarnya baru dapat result for my first sem , alhamdulillah passed ! and i have another 9 sem to go , Semoga Allah redha .

*mungkinlah ada kena mengena *

tapi pernah tak rasa yang kita boleh buat lagi baik dari apa yang kita buat , dan kita boleh achieve apa yang kita rasa kita patut achieve . Sejujurnya kata " Aku selalu rasa macam tu , it is kinda regaining back my self confindence , aku takkan biarkan self confident tu pergi ikut syaitan balik " 

" Sesungguhnya manusia itu diciptakan itu berada dlm keadaan susah " Al balad , 90:4

Usaha lagi , Allah nak uji Dia suruh kau terus berusaha sebab Dia tahu kau sangat2 . Dia kenal sangat hamba Dia ni , kalau diberi nikmat kau senang hati , " Jangan jatuh dalam mainan syaitan , dan  kau kena menang dalam permainan Allah " 

Teruskan perjalanan , Allah letak kau dalam jalan ini , mungkin Dia nakkan hati yang kuat dari hambaNya , tabahlah , Dia nak kau rasa betapa indah nya ujian tu mungkin , jalan yang mana cukup dekatkan diri dengan ciptaanNya yang most perfect creatures in His Dunya , Manusia . 

Biarlah kalau kau tanya kenapa dia ? itu mungkin satu ujian Allah untuk dia . Selagi tali Allah masih dapat kau rasai , jangan ssekali lepaskan , namun andai terlepas cepat cepat lah toleh kebelakang , ragut kembali tali itu , toleh lah ke belakang lihat kesalahan lampau mu , Allah itu kan Ar Rahman Dia kan Ar Rahim <3