Saturday, 18 October 2014

Bulan Tarbiyah





  Andai datang suatu ujian , sanggup kah kau terima , mampukah kau bangkit ? “

Mungkin mereka tak mengetahui . Takpa . Tapi ini sungguh hanya satu perkongsian . Harap dapat ambil apa yang cuba aku sampaikan .
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Aku tak nak bercakap pasal siapa aku sekarang . Aku taknak cakap pasal apa yang sedang aku capai 

sekarang . Kerana sungguh ini semua rezeki . Dari Dia .

(SEBULAN )

Aku tak pernah duga bahawa SEBULAN itu akan menjadi satu tempoh buat aku . tempoh yang sangat 
sukar . Saat aku enggan untuk berbicara dengan semua org termasuk dengan ibu bapa ku . Saat aku hiraukan semua panggilan dan wassap rakan-rakan aku . . . . . . Semua ini berlaku dalam masa SEBULAN . Kau bayangkan aku tak berinteraksi dengan manusia di luar selama SEBULAN . Aku terkurung di dalam luar . Enggan aku untuk keluar . Enggan aku untuk berbual dengan adik beradikku . Enggan aku untuk membuat semua bendaa . Aku hanya akan duduk dalam bilik dan kalau tak pun di hadapan televisyen . TANPA MENGHIRAUKAN SESIAPA . 
“ KEJAM” aku rasa masa itu aku sangat kejam . kejam pada diri sendiri . Sedangkan semua org seolah olah cuba untuk memahami aku . ( IBUBAPA AKU) ….. Dan kalau kau nak tau saat ini aku merasakan semua org menindas aku tanpa sebarang sebab dan paling BODOH PERNAH AKU RASA “ ALLAH SEDANG MEMBENCI AKU , AKU KEEP ASKING WHY WOULDN’T YOU LISTEN TO MY PRAYER “
Bodohkan aku ! Sangat Bodoh ! Dan sampai satu tahap aku menyuarakan rasa hati aku pada mama dan abah .

Aku Tanya mereka . Kenapa Allah tak dengar doa aku ??
Soalan yang tak sepatutnya seorang hamba kerdil bodoh sombong macam aku ni tanya pada Khaliqnya .
TApi waktu itu yaaaa aku masih degil kerana aku merasakan semua usaha aku sia-sia . Sangat Sia-Sia .
NAmun , saat ujian itu datang pada aku , aku merasakan ujian ini tersangat sangat lah berat . . . dan saat itu juga Allah datang kan sesuatu . waktu itu aku berasaa sungguh lemah . kerana Dia datang kan lagi satu ujian yang membuatkan aku sangat terpukul . . aku terduduk menangis . AKu balik pada Dia
Ada satu rasa yang hadir bersama ujian yang Allah bagi pada aku tu . Meski aku merasa berat . Tapi tanpa sedar aku rasa ujian ini adalah penguat .

Semua perkara ini berlaku selama SEBULAN yang SEBULAN yang boleh aku katakan ini mungkin adalah tempoh teguran Allah untuk aku . YA Aku sangat rasa . takpaa kalau kau merasa aku tipu . ini hanya perkongsian aku . sebab aku mengambil masa dua bulan untuk face all this . Dan aku tak nak berpatah balik .
“Yes you do put all your effort on something but you never realized that He owns everything”  

Kata – kata itu aku lupa . memang iman aku tak kuat . tapi aku sedih kenapa Allah masih bagi aku peluang untuk bersama Dia .
Dan aku terus jalani semua ujian dengan bersandarkan restu dari Dia .
Mungkin selama ini aku terlalu confident pada diri aku dan aku lupa di sebalik seorang yang hebat jangan sesekali lupa bahawa Khaliq yang pencipta Maha Hebat lagi .
Dan sekarang Allah pinjamkan aku satu rezeki yang tak terkata nikmat dia . yang membuang segala kerisauan yang ada yang menyelesaikan segala ujian yang aku hadapi .
Yang meletakkan siapa diri aku di sini sekarang .
Dan aku berharap aku takkan terlepas lagi dari tali Nya .
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Mungkin aku bukan sempurna aku mudah terpedaya . maaf . aku jauh sekali untuk itu semua .
Dan aku sering mengharapkan kekuatan . kekuatan yang mungkin satu hari hadir dariNya . buat kali yang lain . InsyaAllah .
Bagi aku , itulah bulan tarbiyah walaupun sakit tapi indah .kadang kadang aku tertanya-tanya , andai nya dari dulu Allah pinjamkan aku ujian mcm ni , kann indah . dan sekarang baru aku faham kenapa orang kata ujian itu indah . ^^