Friday, 29 March 2013

Kenapa aku tak bersyukur?


assalamualaikum semua..!


Hari ni mungkin jiwa tak beberapa tng..
kenapa?
kannn...manusia..mmg kene ke tanya kenapa..?
Kita ,aku sendiri selalu bertanya kenapa..?
Kadang-kadang kekhilafan tiba dan aku terus bertanya kenapa?
Duhai diri,,tidakkah kau tahu kpd siapa kau sedang bertanya..
Allah,Allahyg telah mencipta kau dan memberi kau hidup selam 18 tahun ni..
Tak cukup lagi kenikmat yang Dia bagi?

* kadang kadang aku selalu tertanya kenapa mnusia ni selalu tak cukupdgn apa yg die ad?

Di sini aku ingin berkongsi sedikit pengalamn...

Bru-baru ini Alhamdulillah allah telah memberi aku satu lagi pinjamandariNya,,
Walaupun bangiNya kejayaan yg dipinjamkan itu hanyalah sedikit
Tetapi bagiku ia amat bermakna dan aku amat bersyukur..
Saat memegang slip SPM...aku bagaikan ingin melompat kegembiraan walaupun aku tidaklah mendapat 9A+...cukuplah sekadar 9A shaja...dan aku amat bersyukur..
Tetapi ,ketika itu aku tidak merasa apa-apasetelah melihat rakan - rakan ku yg selamaini berjuang sama tidak mendapat apayg telah sama -sama kami ingin kan...

Mengapa semua ini terjadi?
 Tengok ..manusia...terus sahaja bertanya even dalam blog pon aku terus bertanya ( manusia mcm apakah aku ni..masih tidak bersyukur..?)
Yaa....aku ni hamba yg tak tahu hendak bersyukur...syaitan sering menghampiri aku..tapi sesungguhnya Allah itu Maha Kuasa,,,Dia terus memberi aku dugaan demi dugaan sehingga hari ini,,sbb itulah hari ni jiwa aku kacau hehehe 

Adakah seseorang itu mampu dapat apa yg kita nak?
Allah tak bagi apa yg kita nak,,,tapi Allah bagi apa yg terbaik untk kita...
Sejujurnya aku memang tak suka apbila dibandingkan dengn orang lain...
Ya memang orang tu lagi pandai ,dapat straight A+.....
Perlukah kita nak jadi mcm dia...
Kalau Allah dah tentukan aku untkdapat ini je...siapaaku nak mempersoalkan takdir tu?
Aku hanya aku,,,aku cukup dan sangat bersyukur dengan kurniaan Nya ini,,,
Mungkin Dia memberi aku stakat ini ...
Mungkin kalau Allah memberi aku straight A+,aku akan menjadi riak, sombong...

Sebab itu aku bersyukur...
9A ni pon sememangnya merupakan dugaan bagi aku,,
aku terpaksa mengawal hati dan perasaan aku  ...
Aku bertindak agar tidak nmpk begitu bahagia...kerana adayg masih bersedih dgn keputusan yg meeka dapat...
Sesungguhnya orang yg bersabar itu akan dimurakan rezeki oleh Allah...itu aku yakin..

Namun aku juga manusia biasa...
Aku bukan FEELINGLESS aku masih ada hati untk terasa...
aku tak kesah kalau ada yg berkata aku ini kurang usaha,,,
dieorang nampakke usaha aku selama ini?
Dieorg tau ke yg aku berjaga smpai 2-3 pagiuntuk mentelaah...
Dua tahun aku redha aku ditempatkan di Seseri...aku  x pernah mengeluh...
Aku ubah mindset aku,aku kuatkan semangat aku...aku cuba untuk ceria..
dan adakalanya kawan2 aku bertanya...: how can u be so calm here?
 
Jawapannya satu..." aku redha dgn destiny ni,dan ini yg terbaik untuk aku.."

Alhamdulillah Allah redha dgn aku dan yess aku berjaya mendapat 9A...

Tapi sekarang....dengan 9A..aku masih dipesoalkan kenpa?kenapa?kenapa?
Apa dieorg x tahu susah payah aku selama niiii !!!!!!
kenapa nak mempesoalkan...!
* Kalau korang di tempat aku, mende ni mcm satu tekanan boleh sampai tekanan jiwa..
usaha aku lansung tak dihargai...aku rasa laaa...~ aku hanya manusia,dan i can feel..
aku x layak ke nak jadi Doktor ? mesti ke org yg straight A+ je yg boleh jadi doctor...ni semua rezeki Allah laaa...hanya Dia je yg boleh mengubah sesuatu....
tibe2 aq rase sangat bodoh..


-------if u want me to be like her,u should ask urself why u r being so arrogant to Him..This is destiny------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

     Akhir sekali...yeahhh this is who i am...Aku akn sentiasa beristiqamah untuk bersyukur atas ketentuan Allah...sememangnya aku x de hak lansung  nak mempersoalkan nya...aku redha..


Ya Allah ,aku tahu ini satu ujian...peganglah hatiini untuk sentiasa bersyukur,taat akan perintahMu dan menjadi hambaMu yg sering merendah diri...aminn,

                              In sha Allah suatu hari nanti aku akan bukti kan yg aku pasti berjaya!



3 comments:

  1. mulut manusia takkan hanya ada kata2 manis , but dont ever cares what they said to you because you know who you are and how far you can go in achieving your dream to be a doctor .

    never give up ! mana ada benda free kan dekat dunia ni , sacrifice is needed hihi :)

    cheer up , you have ALLAH with you <3

    may ALLAH ease your journey my dear doctor leha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouh tq my dear doctor dilahh!
      In shaa Allah, dah Allah bg kita setakat ni makna nya ni yg terbaik, tu yg kdg2 manusia terlupaaa, yeah u r right, we know who we are, the real us kannn, dan yess, starting today, redha je apa yg orang nak kata, yg penting Allah redha,,,i love u Dr A,,,hahaha!

      Delete
  2. what a friend for if she cannot calm her friend ? hihi :D

    redha ALLAH tu jauh lebih penting right :)

    love u tooo :*

    ReplyDelete